Grudzień 20, 2017 Marita Kowalik 0Comment

Wybór serwisu obiadowego może stanowić nie lada wyzwanie. Naszym oczom ukazuje się bowiem szereg rozmaitości. Talerze o fantazyjnych zdobieniach bądź ciekawych kształtach. Do tego coraz szersza paleta kolorystyczna. Co więcej, na serwis składa się sporo innych naczyń, jak sosjerki, salaterki, filiżanki i talerzyki deserowe. Musimy zastanowić się nad tym, w jakich okolicznościach i jak często będziemy korzystać z serwisu, a dopiero na tej podstawie dokonać ostatecznego wyboru.

Kolorystyka i zdobienia

Kupowanie białych serwisów to już niejedyna opcja, jaką mamy do wyboru. Pojawiają się zestawy w żywych barwach lub bajecznie zdobione. Subtelne złocenia czy talerz niczym oprószony srebrem na brzegach, to kompozycje sprawdzające się na co dzień, jak i na eleganckie przyjęcia. Taka klasyka, ale jednak mająca w sobie to coś, co przyciąga wzrok. Sprawia, że aranżacja stołu staje się gustowną, a nie tylko estetyczną.

Bajecznie zdobiony serwis obiadowy, w piękne tulipany bądź czerwone maki, ulubione róże, a może ludowe kwieciste kompozycje. Taki zestaw bez problemu sprawdzi się we wnętrzach rustykalnych i tradycyjnych. Czy będzie modnym? Dziś jest, ale za jakiś czas może być już nieco przestarzały. To z tego względu trzeba dużą uwagę zwrócić na taki wybór. Jeśli kierujemy się własnymi gustami, a ogólnie panujące trendy nie przekonują nas, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzorzyste i kwieciste kompozycje przez długie lata gościły na naszych stołach.

Kolorystyka talerzy ma jeszcze jedno znaczenie, a mianowicie wpływa na nasz apetyt bądź jego brak. Mamy na myśli przede wszystkim talerze, które w całości są wykonane w jednej barwie, a nie jedynie zdobione w niewielkim stopniu. Niebieski kolor nie kojarzy się z naturalną barwą jedzenia, dlatego może nam odbierać apetyt. Żółcie, czerwienie i pomarańcze wzmagają go z kolei.

Różowa i biała barwa także dobrze działają na apetyt, ale jednocześnie intensyfikują odczucia słodkości. Zielony dodaje pikanterii i kojarzy się z potrawami zdrowymi, naturalnymi. Brzoskwinia ułatwia trawienie, a lawenda wzmacnia aromaty podawanych potraw.

Rozmiar i kształt

Rozmiary i kształty naszych talerzy zadecydują o tym, jak zaprezentują się na stole, ale i o naszym komforcie spożywania posiłków. Wysypująca się sałatka ze zbyt małej miseczki czy jedzenie, które wyślizguje się ze zbyt małych talerzy, to raczej niepożądane efekty. Ponadto talerze o za małych rozmiarach zginą w tle zaaranżowanego stołu, a te zbyt duże zwyczajnie nie zmieszczą się na nim.

Jeśli zależy nam na doborze idealnego serwisu obiadowego, który będzie nie tylko piękny, ale i wpłynie odpowiednio na nasze zmysły, pamiętajmy o kolorystyce, kształtach i rozmiarach. Wybierzmy serwis, który wpisze się w wystrój wnętrza, wpasuje w przystrojony stół, a do tego na długi czas zachowa swoje walory użytkowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge