Styczeń 13, 2018 Maria Sadzik 0Comment

Foliowe albo papierowe torebki, plastikowe koszyczki lub po prostu szafka pełna innych produktów spożywczych. Dziś pieczywo przechowuje się na różne sposoby, rzadko kiedy jednak można wymienić wśród tych sposobów chlebaki. Ba, młodsze pokolenie (mam tu na myśli rówieśników moich latorośli) nie zawsze nawet wie, czym jest chlebak. Tymczasem dobrze wykonany pojemnik na pieczywo był i nadal jest najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem jego przechowywania.

Współczesne chlebaki odznaczają się dużo większą różnorodnością niż te, które dostępne były jeszcze 20 lat. Stały się bardziej nowoczesne, eleganckie i doskonale komponują się z designem urządzonych zgodnie z najnowszymi trendami w architekturze wnętrz kuchniami. Są nie tylko funkcjonalne, ale też estetyczne i przyjemne dla oka. Doskonale sprawdzają się w roli kuchennej dekoracji, która komponuje się również z innymi gadżetami. Jednak nie to jest ich największą zaletą. Najważniejsze jest to, że przechowywane w nich pieczywo długo zachowuje swoje walory smakowe, nie wietrzeje i nie wysycha.

Smak i bezpieczeństwo

Wiele osób odpowie pewnie w tym miejscu, że przechowując chleb w foliowych torebkach, również można zapobiegać jego wysychaniu. Rzeczywiście, jest to po części prawda. Pieczywo zawinięte szczelnie w foliową torebkę nie wyschnie, ale niestety dość szybko zacznie się psuć. Brak dostępu świeżego powietrza i tworząca się wskutek tego wilgoć, spowodują, że chleb zacznie pokrywać się pleśnią. Pleśń zwykle pojawia się już około drugiej doby, po przyniesieniu pieczywa z piekarni i pozostawieniu w foliowej torebce. Początkowo nie jest nawet dla nas widoczna, ponieważ jej zarodniki są bardzo małe, a białe strzępki grzyba do złudzenia przypominają mączny pył.

Pleśni unikaj jak ognia

Niczego nieświadomi zjadamy więc ze smakiem pieczywo razem z pleśnią. Tymczasem mykotoksyny, czyli produkty przemiany materii pleśni są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Mogą działać rakotwórczo i mutagennie, między innymi poprzez zahamowanie syntezy DNA oraz zmiany w metabolizmie RNA. Często są też przyczyną grzybic, zatruć, alergii oraz chorób układu pokarmowego. Czy warto ryzykować?

Osobiście preferuję chlebak

To właśnie ze względu na możliwość pojawienia się pleśni preferuję w swojej kuchni chlebak. Chlebaki, w przeciwieństwie do foliowych woreczków, wykonane są z bezpiecznych i przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością materiałów. Umożliwiają swobodny przepływ powietrza, dlatego pieczywo może “oddychać” i nie pleśnieje. Jednocześnie chronią też chleb przed wysychaniem i dłużej utrzymują jego świeżość.

Jeśli obawiasz się, czy chlebak jest wystarczająco czysty, co jakiś czas możesz przetrzeć go ściereczką nasączoną wodą z octem. To skuteczny sposób pozbywania się zarodników grzyba. Wystarczy, jeśli zrobisz to raz na dwa tygodnie. Raz na jakiś czas wywietrz też chlebak i zawsze dbaj o jego czystość.

Decydując się na najwłaściwszy dla siebie model chlebaka, weź pod uwagę nie tylko jego wygląd, ale również ilość pieczywa, jaką będziesz musiał w nim przechowywać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge