Czerwiec 13, 2017 Maria Sadzik 1Comment

Uroczysty obiad powinien być nie tylko smaczny, ale również elegancko i estetycznie podany. Od tego, jak będzie wyglądała cała jego oprawa, zależy po pierwsze ogólne wrażenie, po drugie smak potraw, który często sprawia wrażenie znacznie lepszego, jeśli obiad  podany został w wysmakowany sposób. 

Można powiedzieć, że przygotowywanie eleganckich przyjęć i wykwintnych obiadów to ostatnio mój chleb powszedni. W ciągu ostatniego miesiąca już dwa razy przyszło mi się zmierzyć z organizacją przyjęcia komunijnego. Co prawda przy jednym z nich nie byłam głównym organizatorem, ale zaledwie pomocnikiem, ale bądź co bądź udzielałam się bardzo czynnie i starałam, by wszystko wypadło jak najlepiej. W tym drugim przypadku, sprawa wyglądała już nieco inaczej. Tu wszystko spadło na moją głowę, począwszy od wyboru menu, poprzez przygotowanie potraw po całą oprawę uroczystości – a więc obrusy, serwetki, odpowiednie naczynia, udekorowanie stołu itd. Dziś mogę powiedzieć, że jestem mądrzejsza o organizację dwóch takich imprez i śmiało mogłabym się podjąć przygotowania kolejnej.

Uroczysty obiad – od czego zacząć

Przygotowanie takiej uroczystości to nie przelewki. Należy dokładnie przemyśleć, co, w jakiej ilości i o jakich godzinach zostanie podane. Co więcej, warto zastanowić się, czy wśród zaproszonych gości będą osoby przebywające na diecie, a jeśli tak, to na jakiej. Wegetariańska, wegańska, a może bezglutenowa… Rozmaitych diet jest niezwykle dużo, a jeśli zdarzą się nam dwie osoby na dwóch różnych dietach, to będzie już całkiem sporo roboty.

Patery, sosjerki i eleganckie filiżanki

Kiedy wiemy już co będziemy podawać, czy to na uroczysty obiad, czy też później w postaci zimnej płyty i ciepłych posiłków, to teraz przyszedł czas, aby zastanowić się nad tym, czy mamy na czym to wszytko podać. Zdążyłam się już zorientować, że większość osób, które szykują się do przygotowania takiej imprezy, zazwyczaj ma problem z elegancką zastawą i to w takiej ilości. Tak było i u nas. Musiałam przygotować eleganckie naczynia dla przeszło 30 osób dorosłych i kilkanaściorga dzieci. Z pomocą przyszedł mi sprawdzony sklep internetowy akcesoria kuchenne. Część niezbędnych naczyń nabyłam właśnie u nich, a część, która nie musiała koniecznie współgrać wizualnie z resztą – pożyczyłam od rodziny i znajomych.

Uroczysty obiad czas zacząć

Kiedy wiemy już dokładnie co, w jakiej ilości i na czym będziemy podawać, warto przygotować sobie w miarę szczegółowy plan działania i ramy czasowe poszczególnych, ujętych w nim zadań. Dzięki temu nie zaskoczą nas żadne nieprzewidziane okoliczności, jak np. brak niezbędnego składnika, albo nieodpowiednia kolejność wykonywanych czynności. Warto też rozpocząć przygotowania na tyle wcześnie, by uniknąć stresu uwijając się jak w ukropie w ostatniej chwili. Jeśli możesz liczyć na choćby niewielką pomoc życzliwej osoby, nie wahaj się z niej skorzystać. Jak pisałam wcześniej, też byłam takim pomocnikiem i sama też z pomocy korzystałam. Nie łudźmy się, sama nie będziesz w stanie zrobić wszystkiego, dlatego dodatkowa para rąk do pomocy bardzo się przyda.

Co jeszcze jest potrzebne? Przede wszystkim dobre planowanie i odrobina umiejętności kulinarnych.

 

One thought on “Jak podać uroczysty obiad?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge