Lipiec 24, 2017 Marita Kowalik 0Comment

Dziś trudno wyobrazić sobie spożywanie potraw bez noża, łyżki czy widelca. Chociaż kiedyś zamiast sztućców, do jedzenia służyły po prostu ręce. Pierwszym i najbardziej niezbędnym narzędziem stał się nóż. Dzięki niemu można było kroić składniki. W czasach średniowiecza towar z wyższej półki stanowiła łyżka, a gdy na stołach pojawił się dwuzębny widelec, historia sztućców rozwinęła się na dobre.

Eleganckie i solidne

Toporne sztućce aluminiowe z XX wieku, które dawniej gościły na stołach, dziś są przez nas niemal zapomniane. Mamy okazję korzystać z produktów wyrabianych ze stali nierdzewnej, srebra, a nawet złota. Uzupełnianych drewnem, dla dodania im charakteru. A to wciąż nie wszystko, bo materiałów służących do stworzenia pięknych i solidnych sztućców, jest naprawdę wiele. Przyjrzyjmy się im.

Najpowszechniej wykorzystuje się stal nierdzewną. Stop żelaza, węgla i chromu, często z dodatkiem niklu. Proporcje stopu są różne i mają różne oznaczenia. 18/10 to symbol chromowo-niklowej stali, gdzie 18 oznacza 18% zwartości stali, a 10 – około 10% niklu. Osoby uczulone na nikiel powinny wybierać stopy oznaczone 18/0 lub 13/0. Nie tylko jeśli chodzi o sztućce, ale i inne akcesoria kuchenne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nikiel decydując o odporności i wytrzymałości, jest pożądanym w sztućcach, jeśli takowe mają przetrwać długo na naszych stołach.

Srebrne i posrebrzane sztućce wybierane są dość rzadko. Wpływa na to przede wszystkim bardzo wysoka cena. To produkt raczej dla koneserów, którzy liczą na piękny połysk i wiedzą, jak obchodzić się ze stosunkowo delikatnym srebrem.

Złoto z zasady ma raczej podkreślać piękno stylizowanych i kształtnych sztućców. Rzadziej spotykamy sztućce w całości złote, które są zdecydowanie droższe. Możemy jednak w takim wypadku liczyć na trwałość i wyjątkową elegancję.

Na osłonki trzonków sztućców często wybierane jest drewno, które nadaje ciekawego efektu wizualnego. Jeśli jest polakierowane i nie jest sklejką, to takie sztućce posłużą nam długi czas i będą doskonale się prezentować.

Tytanowe sztućce to wybór trwałości, która sprawdzi się na lata użytkowanie. Surowiec ten służy przede wszystkim do tworzenia sztućców turystycznych, które muszą zmagać się z różnymi warunkami. Solidność ich wykonania to zatem podstawa.

Pośród chochel i łyżek do sosów spotykamy wykonania teflonowe. Oryginalna powłoka teflonowa gwarantuje wysoką jakość i nieprzywieranie. Trzeba umieć o nią zadbać, jak i wybierać naprawdę tylko oryginalne produkty. Inaczej nie posłuży nam zbyt długo, a zdarty teflon nie sprzyja zdrowiu.

Jaki zestaw wybrać?

Do codziennego użytku najlepiej sprawdzają się sztućce stalowe. Jeśli często przyjmujemy gości i chcemy zadbać o prezencję naszego stołu, nic nie stoi na przeszkodzie, by wyposażyć swoją kuchnię w drugi komplet, na przykład z drewnianymi rączkami.

Na pierwszym miejscu unikajmy niskiej jakości, bo nasz zestaw szybko trafi do kosza i z pewnością nie spełni stawianych przed nim oczekiwań.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge