Listopad 14, 2017 Marita Kowalik 0Comment

Blachy i formy do pieczenia, dzięki którym możemy zachwycać podniebienia swoje, bliskich i gości, to dość różnorodny wybór. Zarówno pod względem wykonań, jak i kształtów oraz rozmiarów. Każdy z tych trzech czynników będzie miał wpływ na nasze wypieki. Poznajmy kuchenne blachy do pieczenia, jakie prezentują nam producenci.

Kwadratowe, prostokątne czy okrągłe?

Foremki najczęściej możemy dostać w kilku podstawowych kształtach. Kwadratowe, prostokątne oraz okrągłe. Teoretycznie w każdej z nich upieczemy zarówno ciasto, pasztet, jak i mięso. Praktycznie jednak ten niby banalny i niewiele znaczący kształt, jest ważnym. Wpływa na to fakt, że przepisy zawierające gramatury poszczególnych składników, dostosowane są właśnie do rozmiarów i kształtów blaszek. Ta drobna zmiana może nam przysporzyć sporo problemów podczas pieczenia.

Blacha do pieczenia, która ma zagwarantować brak zakalca, równomiernie wyrośnięte ciasto czy dopieczoną w środku zapiekankę mięsną, musi być rozmiarowo dostosowana do zaleceń zawartych w przepisie. Warto trzymać się ogólnej zasady, że wąskie i prostokątne blaszki o stosunkowo wysokich brzegach, najlepiej nadają się do keksów, babek piaskowych, a także pasztetów. W okrągłych formach najczęściej pieczemy biszkopty, serniki, podstawy do tortów. W kwadratowych formach można pokusić się o pieczenie ciast kruchych, szarlotek, a także biszkoptów, które chcemy podać w formie małych kawałków „na raz” podczas przyjęcia.

Na specjalne okazje i do wyjątkowych dań

Poza blaszkami, które wybieramy najczęściej, w naszych kuchniach z powodzeniem swoje miejsce mogą znaleźć specjalne formy. Chociażby do pieczenia tart. Na słodko i na słono – wedle uznania. Takie formy charakteryzują się niskimi brzegami, często karbowanymi. Ciasto na tarty jest zbliżone do płaskiego, a sedno takiego wypieku stanowi w dużej mierze nadzienie.

Jeśli lubimy przyrządzać domową pizzę, warto zakupić specjalną blachę do pizzy. Okrągła forma posiadająca równomiernie rozmieszczone, małe otworki, gwarantuje dobrze wypieczone, kruche i lekko odchodzące od formy, ciasto na pizzę. To wykonanie, które oferuje doskonałą wentylację, stąd przyrządzanie domowej włoskiej margarity, zawsze zakończy się sukcesem.

Świątecznie i nie tylko

Znów zwracamy się do osób, które nie wyobrażają sobie wyjątkowych okazji, bez własnoręcznie przyrządzonych wypieków. Tutaj możemy pokusić się o blachy w ciekawych kształtach. Serce na dzień zakochanych, choinkę na święta. Jak dobrze poszukamy, to takich foremkowych perełek, znajdziemy całkiem sporo.

Pieczenie to czysta przyjemność. Nawet wtedy, gdy nieopatrznie wychodzą nam zakalce. Te, które tak bardzo lubimy, choć fenomenu zajadania się, bądź co bądź niewyrośniętymi ciastami, dotąd nie udało się zrozumieć. Tak czy siak, nawet niedoskonałe ciasto lub inny wypiek, zrobiony w domu i z sercem, w oczach najbliższych i tak będzie doskonałym. Czas na zakupy blaszek!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge